UNDER CONSTRUCTION

paragarepublic@gmail.com

Wednesday 27 July 2011

Τελικά σωθήκαμε, χρεοκοπήσαμε ή απλά κοροϊδευόμαστε;


Σχεδόν μια εβδομάδα πέρασε από την «ιστορική» σύνοδο της ΕΕ για το Ελληνικό χρέος κι ακόμα όλος ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει ποια είναι η λύση που δόθηκε τελικά…

Μετά την αρχική ένεση αισιοδοξίας που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης, άρχισαν να δημιουργούνται οι εύλογες απορίες σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου.

Συμφώνησαν λοιπόν ότι θα πέσει κούρεμα 20% στα ελληνικά ομόλογα και ακόμα κι αν θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης η ΕΚΤ θα συνεχίζει να τα δέχεται σαν εγγυήσεις για να χρηματοδοτεί τις Ελληνικές τράπεζες.

Ωραία όλα αυτά, μόνο που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του κουρέματος. Και τώρα έχει ανοίξει μια συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των τραπεζών (μάθαμε και τον Τσαρλς Νταλάρα), της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Βενιζέλου! Όπως λέει μια παροιμία, ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Εκεί λοιπόν αρχίζει το παζάρι που δε φαίνεται να κλείνει εύκολα και σίγουρα όχι ευνοϊκά για το ταλαίπωρο Ελληνικό χρέος. Ήδη λέγεται ότι το βάρος του χρέους θα αυξηθεί αντί να μειωθεί!

Ακόμα χειρότερα, εφόσον αποφασίστηκε το πρώτο κούρεμα για το Ελληνικό χρέος, κανείς δεν εγγυάται πως δε θα ακολουθήσει παρόμοιο κούρεμα και στο χρέος των άλλων προβληματικών χωρών της ευρωζώνης με λογική συνέπεια να μεταδοθεί η κρίση μια ώρα αρχύτερα.

Φαίνεται πως μοναδικός σκοπός της συνόδου ήταν να ανακοινώσει ότι υπάρχει σχέδιο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Ένα παλιό ρητό λέει πως μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς ανθρώπους για λίγο καιρό, ή λίγους ανθρώπους για πολύ καιρό, πάντως δε γίνεται να κοροϊδεύεις πολλούς ανθρώπους για πολύ καιρό.

Εδώ μια από τις καλύτερες αναλύσεις για τη "συμφωνία διάσωσης" κι εδώ ένας υπολογισμός που περιορίζει το κούρεμα στο 7%

No comments: