UNDER CONSTRUCTION

paragarepublic@gmail.com

Thursday 26 April 2012

Τι παίζεται σε αυτές τις εκλογές;

Υπάρχει ένα παραμύθι που λέει ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία. Μπούρδες. Αυτό που κρίνεται είναι η σύνθεση της βουλής σε συνθήκες κατάρρευσης του δικομματισμού. Κατά τη γνώμη μου παίζονται τα εξής πολύ συγκεκριμένα θέματα:

 1. Αν θα υπάρχει μνημονιακή κυβέρνηση. Αυτό είναι το κρισιμότερο. Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρειάζονται αθροιστικά γύρω στο 37-40% για να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά πάσα πιθανότητα θα το πάρουν αλλά ακόμα κι αν τους λείπουν μερικές έδρες θεωρώ πολύ πιθανό να βρεθούν πρόθυμοι που «θα επιδείξουν υπεύθυνη στάση» με το αζημίωτο φυσικά. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αντιμνημονιακής κυβέρνησης οπότε το πράγμα χοντραίνει…

2. Ποιοι θα μπουν στη βουλή. Το φασισταριό της Χρυσής Αυγής φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του, αν και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… Οι υπόλοιποι (ΛΑΟΣ, Ντόρα και Οικολόγοι – Πράσινοι) είναι στο όριο. Αν μπούνε όλοι θα έχουμε δεκακομματική βουλή και το ποσοστό που θα χρειαστεί για κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερο.

3. Ποιος θα πάρει την τρίτη θέση (εφόσον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάρουν τις δύο πρώτες). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται πολύ κοντά. Η σημασία της τρίτης θέσης είναι μεγάλη εφόσον όποιο κόμμα την καταλάβει θα είναι πρακτικά αξιωματική αντιπολίτευση.

4. Ποια θα είναι τα μεγάλα αθροίσματα. Το παραδοσιακό Αριστερά (από ΠΑΣΟΚ και πέρα) και Δεξιά (από ΝΔ και πέρα) φαίνεται να μετράει λιγότερο από το καινούργιο Φιλομνημονιακοί (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ντόρα) και Αντιμνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ άντε και Οικολόγοι – Πράσινοι από αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή από δεξιά). Τη ΔΗΜΑΡ και το ΛΑΟΣ δε μπορώ να τους κατατάξω στο δίπολο.

5. Τι ρόλο θα παίξουν τα καινούργια κόμματα; Το πολυσυλλεκτικό σχήμα Ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμμένου είναι μεγάλο μυστήριο, η ΔΗΜΑΡ με τις διαφορετικές απόψεις είναι ένα ακόμα ζητούμενο (ο Κουβέλης πρέπει να είναι ο πιο αριστερός εκεί μέσα) και η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής είναι το πιο ανησυχητικό ερώτημα (φοβάμαι πως θα στηρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση υποσχεθεί να πετάξει τους μετανάστες στη θάλασσα).

Το μακροχρόνιο ζήτημα είναι αν τελικά αυτή η αποσύνθεση του δικομματισμού και η πολυκομματική κατάσταση θα διατηρηθεί ή αν θα επιστρέψουμε στα παλιά. Ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο τύπου Ιταλίας όπου η κατάρρευση του παραδοσιακού δικομματισμού οδήγησε στον Μπερλουσκόνι. Αυτό όμως δεν είναι θέμα που θα κριθεί σε αυτές τις εκλογές αλλά στις επόμενες και μεθεπόμενες… Και μια και λέμε για εκλογές δείτε το καταπληκτικό βιντεάκι

No comments: