UNDER CONSTRUCTION

paragarepublic@gmail.com

Sunday, 29 April 2012

Σενάριο εκλογικής φαντασίας


Το βράδυ της 6ης Μάη (ή κάποιο άλλο εκλογικό βράδυ…) προκύπτει το εξής κουφό αποτέλεσμα:


ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΔΡΕΣ
ΝΔ
20%
109
ΠΑΣΟΚ
12,5%
37
ΣΥΡΙΖΑ
12%
35
ΚΚΕ
11%
33
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
11%
33
ΔΗΜΑΡ
7%
21
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
4%
12
ΛΑΟΣ
3,5%
10
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
3,5%
10
ΛΟΙΠΑ – ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
15,5%
0





Με απλά λόγια, όλες μαζί οι «αντιμνημονιακές δυνάμεις» έχουν 154 έδρες και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Τσίπρας παίρνει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και κάνει πρόταση για μεταβατική κυβέρνηση που θα κάνει έξι σέξι πράγματα:

Πρώτο, καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση και διακόπτει τις πληρωμές του χρέους
Δεύτερο, κρατικοποιεί όλες τις τράπεζες που έχουν λάβει κεφαλαιακές ενισχύσεις
Τρίτο, δημεύει την περιουσία όλων των μεγαλοφειλετών του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των καναλαρχών, δηλαδή τους παίρνει τα κανάλια).
Τέταρτο, επιβάλει πλαφόν σε τιμές βασικών αγαθών και στα ποσά αναλήψεων από τις τράπεζες
Πέμπτο, δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους μετανάστες να πάνε όπου θέλουν (δηλαδή καταγγέλλει τη συμφωνία Δουβλίνο 2)
Έκτο, προκηρύσσει εκλογές σε ένα μήνα

Με τα πολλά συμφωνούν όλοι εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον Ψαρριανό και σχηματίζεται η μεταβατική κυβέρνηση

Στην Ευρώπη τινάζεται η μπάνκα στον αέρα: Τα σπρεντ των κρατικών ομολόγων (πλην Γερμανίας) πάνε στο διάστημα. Η ΕΚΤ αναγκάζεται να κάνει μαζικές αγορές  με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ολόκληρο το πακέτο διάσωσης και να πηγαίνει για υποτίμηση. Ο Ντράγκι παθαίνει εγκεφαλικό εν μέσω συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά το γεγονός κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό για να μην προκληθεί μεγαλύτερος πανικός. Η Μέρκελ απειλεί να βγάλει τη Γερμανία από την Ευρωζώνη πράγμα που ισοδυναμεί με διάλυση του ευρώ αλλά το ξανασκέφτεται και αρχίζει τα ψυχοφάρμακα. Εν τω μεταξύ ξεσπάει ευρωπαϊκό κίνημα υποστήριξης της Ελλάδας με μαζικές διαδηλώσεις που πλέον διεκδικούν την κυβέρνηση! Η φάτσα του Τσίπρα γίνεται μπλουζάκι – ενίοτε βρεγμένο – που φοράνε λυγερόκορμες αγανακτισμένες διαδηλώτριες.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι εντελώς ασταθής αλλά σου λένε ένας μήνας είναι θα περάσει. Άλλωστε τα αποθέματα σε είδη πρώτης ανάγκης και τα μετρητά στις τράπεζες δεν προλαβαίνουν να εξαντληθούν. Γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις με αγκαλιασμένους ματατζήδες, χρυσαυγίτες, αριστεριστές, κνίτες και φρικιά, ολαρία ολαρά. Ο Γκλέτσος σκαρφαλώνει και κατεβάζει τη σημαία της ΕΕ από την ακρόπολη (ο Γλέζος δε μπορεί πλέον) κι ο Θεοδωράκης γράφει καινούργιο τραγούδι που ανεβάζει στο youtube. Ζούμε το Μάη του 2012.

Στις εκλογές του Ιουνίου, που δεν έχουμε ακόμα ξεμεθύσει, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μένουν εκτός βουλής και η αριστερά παίρνει 60%. Ο Τσίπρας γίνεται πρωθυπουργός, η Παπαρήγα πρόεδρος της δημοκρατίας, ο Καζάκης υπουργός οικονομικών κι ο Πανούσης υπουργός πολιτισμού.  Με λυμένα πλέον τα χέρια η κυβέρνηση προχωράει στην πραγματική επαναστατική μεταρρύθμιση: Αποποινικοποίηση της κάνναβης και γενναίες επιδοτήσεις στην καλλιέργεια. Εξάγουμε σε όλο τον πλανήτη με διαφημιστικό σλόγκαν "Πιείτε να γίνετε σαν εμάς". Μέχρι και μπριγάδες θα έρχονται στις φυτείες! Κάπως έτσι ξεκινάει η «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Όσο πιο σουρεαλιστικό γίνεται τόσο πιο ρεαλιστικό μου φαίνεται...

Thursday, 26 April 2012

Τι παίζεται σε αυτές τις εκλογές;

Υπάρχει ένα παραμύθι που λέει ότι σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία. Μπούρδες. Αυτό που κρίνεται είναι η σύνθεση της βουλής σε συνθήκες κατάρρευσης του δικομματισμού. Κατά τη γνώμη μου παίζονται τα εξής πολύ συγκεκριμένα θέματα:

 1. Αν θα υπάρχει μνημονιακή κυβέρνηση. Αυτό είναι το κρισιμότερο. Τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρειάζονται αθροιστικά γύρω στο 37-40% για να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά πάσα πιθανότητα θα το πάρουν αλλά ακόμα κι αν τους λείπουν μερικές έδρες θεωρώ πολύ πιθανό να βρεθούν πρόθυμοι που «θα επιδείξουν υπεύθυνη στάση» με το αζημίωτο φυσικά. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει δυνατότητα αντιμνημονιακής κυβέρνησης οπότε το πράγμα χοντραίνει…

2. Ποιοι θα μπουν στη βουλή. Το φασισταριό της Χρυσής Αυγής φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του, αν και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία… Οι υπόλοιποι (ΛΑΟΣ, Ντόρα και Οικολόγοι – Πράσινοι) είναι στο όριο. Αν μπούνε όλοι θα έχουμε δεκακομματική βουλή και το ποσοστό που θα χρειαστεί για κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερο.

3. Ποιος θα πάρει την τρίτη θέση (εφόσον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάρουν τις δύο πρώτες). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται πολύ κοντά. Η σημασία της τρίτης θέσης είναι μεγάλη εφόσον όποιο κόμμα την καταλάβει θα είναι πρακτικά αξιωματική αντιπολίτευση.

4. Ποια θα είναι τα μεγάλα αθροίσματα. Το παραδοσιακό Αριστερά (από ΠΑΣΟΚ και πέρα) και Δεξιά (από ΝΔ και πέρα) φαίνεται να μετράει λιγότερο από το καινούργιο Φιλομνημονιακοί (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ντόρα) και Αντιμνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ άντε και Οικολόγοι – Πράσινοι από αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή από δεξιά). Τη ΔΗΜΑΡ και το ΛΑΟΣ δε μπορώ να τους κατατάξω στο δίπολο.

5. Τι ρόλο θα παίξουν τα καινούργια κόμματα; Το πολυσυλλεκτικό σχήμα Ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμμένου είναι μεγάλο μυστήριο, η ΔΗΜΑΡ με τις διαφορετικές απόψεις είναι ένα ακόμα ζητούμενο (ο Κουβέλης πρέπει να είναι ο πιο αριστερός εκεί μέσα) και η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής είναι το πιο ανησυχητικό ερώτημα (φοβάμαι πως θα στηρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση υποσχεθεί να πετάξει τους μετανάστες στη θάλασσα).

Το μακροχρόνιο ζήτημα είναι αν τελικά αυτή η αποσύνθεση του δικομματισμού και η πολυκομματική κατάσταση θα διατηρηθεί ή αν θα επιστρέψουμε στα παλιά. Ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο τύπου Ιταλίας όπου η κατάρρευση του παραδοσιακού δικομματισμού οδήγησε στον Μπερλουσκόνι. Αυτό όμως δεν είναι θέμα που θα κριθεί σε αυτές τις εκλογές αλλά στις επόμενες και μεθεπόμενες… Και μια και λέμε για εκλογές δείτε το καταπληκτικό βιντεάκι