UNDER CONSTRUCTION

paragarepublic@gmail.com

Friday 3 February 2012

Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα;

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Βήματος η δημοσιονομική κατάσταση φαίνεται καλύτερη από ότι περιμέναμε. Όπως αναφέρει «η τρόικα επιβεβαίωσε την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους (τους καλοκαιρινούς μήνες) και μικρό πλεόνασμα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2011».

Η πληροφορία αυτή που προφανώς είχε διαρρεύσει νωρίτερα, έχει τροφοδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να διαπραγματευτεί σκληρότερα την αποπληρωμή του χρέους της καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει πως η κυβέρνηση δε χρειάζεται να δανειστεί για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της και κάθε νέος δανεισμός πηγαίνει κατευθείαν στην αποπληρωμή χρέους. Η Στέφανι Φλάντερς είχε ήδη γράψει σχετικά από την προηγούμενη εβδομάδα.

Δε νομίζω πάντως πως υπάρχει λόγος για τέτοια αισιοδοξία. Τα στοιχεία της Eurostat είναι κάπως διαφορετικά. Όπως φαίνεται στον πίνακα, στο τρίτο τρίμηνο του 2011 υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δις ευρώ, δηλαδή 2,8% του ΑΕΠ. Το ποσό είναι αρκετά μεγάλο για να γίνει ξαφνικά πλεόνασμα 130 εκατομμυρίων. Εκτός κι αν τα 2,3 δις του τέλους ακινήτων κατάφεραν να καλύψουν το πρωτογενές έλλειμμα του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου. Προσωπικά μου μυρίζει δημιουργική λογιστική, όπως μεταχρονολόγηση δαπανών και εσόδων αλλά εγώ είμαι και κακόπιστος…


No comments: