UNDER CONSTRUCTION

paragarepublic@gmail.com

Sunday 4 December 2011

Ήρθαν κάτι αμερικάνοι

Ριζοσπαστικό σενάριο δημοσιοποίησε το περιοδικό Επίκαιρα που αποδίδεται σε ομάδα εργασίας της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για μετατροπή του ελληνικού νομίσματος από ευρώ σε δολάριο. Με λίγα λόγια προτείνουν την υιοθέτηση του δολαρίου και την παρακίνηση μετατροπής των ελληνικών ευρώ σε δολάρια. Το αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη υποτίμηση του ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (σε δολάρια). Αυτό λύνει το πρόβλημα της ομαλής μετάβασης σε άλλο νόμισμα αφού η μεγάλη ανησυχία σε περίπτωση εγκατάλειψης του ευρώ θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στη νέα δραχμή και η πιθανή κατάρρευση του συστήματος πληρωμών. Το σενάριο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας δραχμής η οποία θα είναι αρχικά μόνο λογιστική μονάδα χωρίς να υπάρχει στην κυκλοφορία (κάτι σαν το ECU που προηγήθηκε του ευρώ). Το FED θα δανείζει την Ελλάδα σε δολάρια ώστε να πληρώσει το σημερινό χρέος της (σε ευρώ) και θα υπάρξει συμφωνία αποπληρωμής του νέου χρέους (σε δολάρια) με συγκεκριμένη ισοτιμία (swap) της νέας δραχμής.

Η πρόθεση των αμερικάνων να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση είναι προφανώς αμφισβητούμενη, πάντως πρόκειται για απόλυτα εφικτό θεωρητικά σχέδιο. Το πρόβλημα  για την Ελλάδα είναι πως αν διατηρήσει ένα σκληρό νόμισμα την ώρα που οι άλλες χώρες υποτιμούν θα πάει το εξωτερικό της έλλειμμα (και κατεπέκταση χρέος) στα ύψη οπότε δε σώνεται ακριβώς. Σε κάθε περίπτωση το όλο σενάριο θυμίζει επιθετική εξαγορά χωρών της ευρωζώνης από τους Αμερικάνους. 
Εμένα μου θύμισε κι ένα παλιό τραγουδάκι

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα προκύψει από την κυριακάτικη επίσκεψη του Αμερικάνου αντιπροέδρου στη χώρα μας, στο καπάκι μετά την Τουρκία όπου συνάντησε και τον Βαρθολομαίο (!)

1 comment:

baoutsi said...

Ωραίο το σενάριο, μόνο που κανείς δεν δίνει ένα λινκ να το διαβάσουμε μόνοι μας.

Και γιατί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να συνδέσει τη νέα δραχμή με το δολάριο, όταν ο αντικειμενικός στόχος θα είναι η υπότιμηση του νομίσματος;

Οι αμερικανοί πάντως, όπως και να το κάνουμε,... βλέπουν μπροστά!